Standbeeld met verhaal (slot) | Dansende kinderen aan de Bogaerdbrug in Dendermonde

Dendermonde Standbeeld met een verhaal

In de Kasteelstraat aan de Bogaerdbrug in Dendermonde staat het beeld Dansende kinderen van Jos De Decker. We laten u er uitgebreid kennis mee maken in wat het slot is van deze reeks Standbeeld met verhaal.

“Het bronzen beeld bestaat uit een dynamisch en zeer expressief geheel van drie dansende kinderen die elkaar bij de hand houden en een rondedans maken. Uit hun houding en gelaatsuitdrukking stralen speelsheid en vrolijkheid!”, volgens de website van de Dienst Toerisme van Dendermonde. Het beeld van de Dendermondse beeldhouwer Jos De Decker dateert uit 1976. In 1997 schonk de serviceclub Rotary Dendermonde het beeld aan de stad en kreeg het een plaats aan de voormalige Bogaerddam. Voor de bouw van de nieuwe Bogaerdbrug verdween het beeld even uit het straatbeeld, waarna het in 2015 een nieuwe plaats kreeg aan de voet van de brug, in de gekasseide zone palend aan de Kasteelstraat.

Doorheen de jaren werd het kunstwerk aangetast door duivenuitwerpselen. Bij de werken aan de Bogaerddam, waarbij een stuk Oude Dender verder werd uitgegraven en er een brug in de plaats kwam, moest het beeld van De Decker wijken. Het schepencollege besliste het beeld in de aula van het Administratief Centrum te plaatsen in afwachting van een definitieve nieuwe locatie. Ook de vergulde plaat met het opschrift ‘Dansende kinderen’ is in het administratief centrum te zien. Eind maart 2015 kreeg het een nieuwe plek aan de nieuwe brug. De Rotaryclub pakte voor de gelegenheid uit met de brochure ‘Beelden van Toen en Nu, uit steen gehouwen, in brons gegoten’. “Het is een boekje over alle standbeelden die in Dendermonde te vinden zijn, inclusief wandelkaart”, zei voorzitter Bruno Grandjean aan Het Laatste Nieuws. Voor het satirische online blad De Klaptand was het de gelegenheid om één en ander door de mangel te halen.

Beeldhouwer Jos De Decker werd geboren in 1912 en overleed in 2000. Er zijn vandaag de dag nog werken van hem te koop via veilingsites. “Aanvankelijk volgde hij vioolles aan de stedelijke muziekschool in Dendermonde, en werkte hij een tijdje als violist. Vanaf 1928 studeerde hij aan de Academie van Dendermonde beeldhouwkunde bij de gerenommeerde kunstenaar Alfred Courtens. Hij verkreeg een beurs van het fonds der meestbegaafden waardoor hij in 1931 verder lessen volgde aan de Academie te Brussel bij beeldhouwers Jacques Marin, Victor Rousseau en Egide Rombaux”, staat er te lezen op de inventaris onroerend erfgoed van de Vlaamse overheid. “Van 1934 tot 1940 was hij ook werkzaam in het atelier van deze laatstgenoemde. Van 1947 tot 1978 gaf hij les aan de Academie in Dendermonde en vanaf 1970 was hij daar ook directeur. Naast officiële opdrachten maakte hij ook oorlogsmonumenten, portretbustes, medailles, plaketten en gedenkplaten. Tot de opdrachten behoren een aantal oorlogsmonumenten voor de omliggende gemeenten van Dendermonde, zoals te Grembergen (1939), Buggenhout en Hofstade (1949) Baasrode en Oudegem (1950). In het monument van Oudegem verwerkt De Decker voor het eerst enkele monumentale mannelijke figuren tot een samengebalde brok kracht en berusting. Vanaf de tweede helft van de jaren 1950 ontplooit de kunstenaar in zijn werk een steeds verder doorgedreven drang tot stilering. De herkenbare figuur van de vrouw als individu en als moeder blijft centraal staan.”

Dansende kinderen werd aan de Bogaerddam geplaatst op het moment dat ons land werd opgeschrikt door de zaak Dutroux. Het staat symbolisch ook in de schaduw van het Justitiepaleis. Wie er zich niets kan bij voorstellen kan dat wel na het bekijken van dit filmpje. Wie het beeld wil bezoeken kan in één hap ook Knaap met vis van Jos De Decker, aan de achterkant van het Justitiepaleis een bezoekje brengen.