VFG en Dendermonde gaan samen voor toegankelijke handelszaken

Algemeen Dendermonde

Met het project Drempelloos Dendermonde krijgen lokale handelaars en horeca-uitbaters een unieke kans om hun zaak toegankelijker te maken. Dankzij de samenwerking tussen het lokaal bestuur Dendermonde en VFG kunnen de komende jaren 50 Dendermondse handelszaken investeren in drempelverlagende aanpassingen.

“De handelszaak moet een plaats zijn waar iedereen zich welkom voelt, ook ouderen of personen met een beperking”, vertelt Jeremy Henderick, regionaal verantwoordelijke van VFG Oost-Vlaanderen. “Oplossingen zoals een bellend©, verplaatsbaar of permanent hellend vlak zorgen ervoor dat personen met een verminderde mobiliteit in staat zijn om een handelszaak makkelijk binnen te komen. Deze eerste stap zet de deur op een kier voor andere laagdrempelige aanpassingen: een verlaagde toog, een menukaart in Braille, en/of logo’s en pictogrammen kunnen voor veel mensen een groot verschil maken. Zo wordt de handelszaak een plaats waar iedereen zich welkom voelt.”

En dat is mogelijk dankzij de samenwerking tussen VFG en het lokaal bestuur Dendermonde. “Dit mooie project is het resultaat van jarenlang ‘veldwerk’, verricht door de lokale welzijnsraad. De stad voorziet jaarlijks 7500 euro om 10 handelszaken toegankelijker te maken. VFG biedt de lokale handelaars, naast een totaalbudget van 1000 euro, ook advies en expertise aan.” De samenwerking tussen VFG en de stad loopt over een periode van 5 jaar. VFG centraliseert daarbij de aanvragen en de aankopen van toegankelijkheidsoplossingen. VFG werkt daarvoor nauw samen met een stuurgroep van Dendermondse ervaringsdeskundigen. Zij treden op als klankbord voor VFG en voor alle initiatieven die binnen dit project worden uitgerold.