Maren (23) wint stadsprijs met scriptie over begraafplaats Sint-Gillis

Algemeen Sint-Gillis-Dendermonde

De stad Dendermonde beloont jaarlijks afstuderende studenten met een scriptie over een Dendermonds thema met een geldprijs, beter gekend als de scriptieprijs. De prijs gaat dit jaar naar Maren Casier (23), master interieurarchitectuur academiejaar 2019-2020, haar scriptie omtrent ‘Ruimte om te rouwen’.

“Maren haar gekozen onderwerp is niet alleen maatschappelijk relevant maar ook bijster actueel. Corona bracht het belang van contact aan het licht en legde de nood om daar tijd en ruimte voor te kunnen maken bloot”, klinkt het. “Graag bedanken we onze juryleden die, geheel onbaatzuchtig, hun medewerking en tijd verleenden aan dit mooie project, ondanks de moeilijke tijden. Het waren Bram de Wilde, dokter Christine Van der Heyden en Wim Leybaert.”

Maren is blij met de erkenning die haar 250 euro oplevert. “Iemand verliezen, het overkomt ons allemaal en iedereen gaat er anders mee om. Een kerkhof of een begraafplaats zijn plaatsen van verloren gegane liefde, waar ruimte is voor verdriet en herdenking. Wanneer je op een kerkhof of begraafplaats loopt, ben je nooit alleen. Het is een plaats waar mensen elkaar toevallig tegenkomen, een ontmoeting tussen bekenden en onbekenden, tussen de levenden en de doden, rijk of arm, jong of oud. Een plaats waar je even kan stilstaan bij herinnering, je eigen verdriet maar ook mijmeren over wat voorbij is”, zegt ze. “Op een kerkhof/begraafplaats kunnen kleine ontmoetingen vaak veel betekenen. Conversaties of ontmoetingen die het leed kunnen verzachten in een moeilijke periode.”

Het zijn die kleine waardevolle ontmoetingen waar het in haar masterproef om draait. “Het creëren van ruimte en tijd waar “ontmoeten” centraal staat; tijd en ruimte een belangrijke rol laten spelen binnen het rouwproces met als doel bij te dragen tot het verwerken van verlies, aan de hand van interieurontwerp en landschap en in combinatie met het gebeuren van het laatste afscheid en/of herinneringsmoment op een begraafplaats. Een ruimte om even stil te staan bij het dagdagelijkse leven en herinneringen op te halen voor men terug naar huis gaat en het leven weer gewoon zijn gang gaat. De focus ligt op de symboliek van de bestaande rituelen en situaties van afscheid nemen om zo aan de hand van een aantal toevoegingen: een afscheidsruimte, een gedekte tafel, een bloemenweide en een bloementapijt. Hierdoor ontstaat er een soort wandeling waardoor het intieme en geborgen moment van het laatste afscheid niet meer wordt verbroken en verder gaat op de begraafplaats en mensen steeds opnieuw worden uitgenodigd om de begraafplaats/kerkhof te komen ontdekken in zijn diepere betekenissen en al zijn schoonheid.”

Deelname aan de scriptieprijs staat open voor iedere afstuderende student (al dan niet woonachtig in Dendermonde) aan een hogeschool of universiteit. De student stelt zijn/haar scriptie mondeling voor aan een jury van afgevaardigden van de verschillende adviesraden. Alle voorwaarden leest men in het reglement.