WEEKEND | Jasper Van Biesen schreef mee aan het boek ‘65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen.’

Schoonaarde Weekendbabbel

‘65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen.’ Met deze titel verscheen het eerste boek dat de beroemde en beruchte Belgische geschiedenis over het Eurovisiesongfestival belicht. Auteurs Jonathan Hendrickx en Jasper Van Biesen legden de focus niet enkel op de feitelijke geschiedenis, maar ook op de artiesten en hun persoonlijke verhalen en ervaringen. 35 ex-deelnemers, van Clouseau tot Sandra Kim en Laura Tesoro, laten een soms verrassende en emotionele getuigenis van hun deelname horen. Songfestivalcommentator Peter Van de Veire schreef het voorwoord. Jasper Van Biesen uit Schoonaarde heeft zich vooral ook geamuseerd bij het schrijven in volle coronacrisis.

Jonathan Hendrickx (26, afkomstig uit Malle, wonende in Borgerhout) werkt als doctoraatsonderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en is hoofdredacteur van Songfestival.be. Jasper Van Biesen (29, afkomstig uit Lebbeke, wonende in Dendermonde) is journalist en communicatieverantwoordelijke bij de Vlaamse Overheid. Beiden verschenen al meermaals in de media als Songfesivalexperts en zijn mede-oprichters van Songfestival.be, sinds 2015 de grootste Belgische website over de internationale liedjeswedstrijd. Het boek ontstond na hun gesmaakte podcast ‘Eurovisite’, waarin Jonathan en Jasper al elf Belgische kandidaten interviewden. “Wie in het boek duikt, wordt meegenomen in een rollercoaster van gebeurtenissen én emoties”, zegt Jasper Van Biesen. “Een heleboel artiesten stonden te popelen om hun verhaal te vertellen: sommigen zelfs na jarenlang stilzwijgen. Hun deelname heeft, op welke manier dan ook, bijgedragen aan hun leven. Kate Ryan (2006) kreeg zelfs kippenvel tijdens haar uitgebreide interview: ‘Als ik eraan terugdenk, krijg ik direct weer glinsteringen in mijn ogen! Het Songfestival is een van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb.’ Wat ook geldt voor Laura Tesoro (2016): ‘Dankzij dit boek herbeleefde ik mijn deelname nog eens. Terwijl ik nog altijd niet kan geloven dat ik daar ooit gestaan heb!’. Zelfs ‘Masked Singer’ Sandra Kim, nog altijd onze enige winnares, is in het boek heel openhartig over haar deelname in 1986. Terwijl ze naar eigen zeggen al na vijf minuten klaar is met praten over het Songfestival. Micha Marah (1979), wier deelname alles behalve een succes was, ziet dit boek zelfs als het afsluiten van een persoonlijk hoofdstuk.”

Voor sommige artiesten heeft het Songfestival zelfs heel hun leven veranderd. “Voor de meeste deelnemers was het een ervaring om nooit te vergeten. Al liep niet alles van een leien dakje voor de Belgen, en dat is zelfs zacht uitgedrukt. Kate Ryan vergat haar kniezwengel, maar scoorde een ‘Eurovisie-vakantielief’, Jan Leyers moest Clouseau depanneren in Rome en Nicole & Hugo mochten niet naar Dublin vertrekken. ‘Anders keerde Nicole in een kist terug’, dixit Hugo in dit boek. Je ontdekt de vaak niet eerder vertelde verhalen, van een ontvoerde kandidaat tot een beschonken Belgische delegatie die niet kon landen op de Ierse Songfestivallocatie. Om nog maar te zwijgen over de vele teleurgestelde BV’s die via de voorronde ons land wilden vertegenwoordigen. Marijn ‘meneer Boma’ Devalck, Regi, Will Tura en zelfs Betty van ‘Big Brother’. Ze hebben het allemaal geprobeerd”, alsnog Jasper Van Biesen. “Het uitwerken van alle interviews was een hele klus, maar de soms zowel gevoelige en verrassende gesprekken waren een openbaring. Zelfs ik ben ontzettend veel nieuwe dingen te weten gekomen! Van kandidaten die hun eigen kledij én lied lelijk vonden tot Koen Crucke die de vraag kreeg om België te vertegenwoordigen. Dat mijn allereerste boek over het Eurovisiesongfestival gaat, het festival dat mij al zoveel mooie herinneringen en kansen gegeven heeft, maakt van dit hele project een droom die uitgekomen is.”

Een verplaatsing naar Nederland waar de liedjeswedstrijd vorig jaar moest doorgaan en nu – al dan niet – zal plaatsvinden zit er niet in voor Jasper. “Vorig jaar was het uiteindelijk niet zo heel erg, want het werd afgelast en we hadden het boek om te schrijven, zo waren we toch nog met het Eurovisiesongfestival bezig. Maar dat ik dit jaar niet zou kunnen gaan prikt toch wel een beetje. Vooral omdat het zo dicht bij huis is. Hopelijk wordt in 2022 alles zoals voorheen. Het stond op mijn bucketlist om een boek te schrijven en dat is nu gelukt. Het was een unieke belevenis, want ik ben nog meer te weten gekomen dan ik al wist over het songfestival. Alle artiesten hebben een exemplaar ontvangen en ik kreeg al een mailtje van Nicole en Hugo en hoorde Xandee er al over. Ze zijn blij met het resultaat. Eigenlijk is het de eerste keer dat we al die mensen die toch iets gemeenschappelijks hebben konden verbinden met elkaar.”

De klepper van 664 bladzijden kost 24,99 euro en is zowel online als in de boekhandel te verkrijgen.

Foto’s: copyright Sofie Vanborm – Boekcover: copyright Baeckens Books.