Nieuwe straatnamen Mathildelaan en Tanneweg goedgekeurd

Algemeen Dendermonde

De gemeenteraad keurde twee nieuwe straatnamen goed. Het gaat om de Mathildelaan en de Tanneweg.

Mathildelaan wordt de straatnaam voor de nieuwe weg die doorheen het project Hof Van Saeys zal lopen, grenzend aan de Oude Vest en de Dijkstraat. Mathilde, vrouw van Dendermonde was de erfdochter van Walter II, heer van Dendermonde. Zij huwde in 1189 met Willem, heer van Béthune.  Ze bestuurde de heerlijkheid van Dendermonde van 1189-1224. Zij regelde onder andere de toltarieven op Dender en Schelde en stichtte in 1202 het Sint-Blasiushospitaal. Na de dood van Willem stichtte ze nog het Sint-Gillishospitaal. Haar kleindochter was Mathilde van Béthune die huwde met Gewijde van Dampierre en dus gravin van Vlaanderen werd.

Tanneweg wordt de straatnaam voor de nieuwe weg die loopt van de Gentsesteenweg langs de nieuwe Denderbedding over de ‘Zwijvekebrug’ in de richting van de nieuwe gevangenis. Anna Scoocx (alias Tanne op Theyken) werd in het Aalsterse gevangen genomen, in een kar naar Dendermonde gevoerd en opgesloten in de gevangenis. Na het ondergaan van een waterproef en de tortuur bekende zij haar vermeende omgang met de duivel en werd ter dood veroordeeld. Tanne werd op 10 januari 1596 in een houten hutje verbrand. Haar verkoolde lijk werd nadien opgehangen aan de galg op het grondgebied van Appels.

“In heel wat steden en gemeenten is het vrouwelijk aandeel in de straatnamen laag. Het inspireerde Sofie Lemaire van Radio 1 om daar iets aan de doen, onder het motto ‘Meer vrouw op straat’. Ze riep Vlaamse steden en gemeenten op om mee op de kar te springen. Het Forum Cultuur heeft hier rekening mee gehouden in het geven van de nieuwe straatnamen. Het is namelijk de traditie in Dendermonde dat het Forum Cultuur de nieuwe straatnamen bedenkt en voorstelt. Hiervoor baseren ze zich vaak op historische gegevens. Deze korte historie zal je ook op de toekomstige straatborden terugvinden”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V).