Gemeente op zoek naar ‘prikpartners’

Algemeen Hamme

De lokale besturen en Eerstelijnszone Dender merken dat veel mensen zich zorgen maken over de vaccinaties. Daarom gaat de gemeente Hamme op zoek naar ‘prikpartners’.

“Een afspraak online bevestigen, wijzigen of annuleren, naar het vaccinatiecentrum geraken, het is niet voor alle mensen even eenvoudig. Niet iedereen is even digitaal onderlegd of heeft een computer, internet … Niet iedereen volgt even actief de berichtgeving via televisie, radio of kranten. Deze mensen kunnen hulp gebruiken. We roepen alle inwoners op om zich aan te bieden als prikpartner om mensen bij te staan in het vaccinatieproces”, klinkt het.

Van deze prikpartners wordt niet verwacht dat zij vaccinatie-experten zijn. “Weten dat er bijvoorbeeld een lokaal callcenter is dat elke werkdag bereikbaar is van 9 tot 17 uur via het gratis nummer 0800 99 502 kan al volstaan. Daarnaast vormt ook mobiliteit naar het vaccinatiecentrum een bezorgdheid. De vaccinatiecentra, lokale besturen en eerstelijnszones stellen alles in het werk om mensen die minder mobiel zijn te ondersteunen. Het is mogelijk om een persoonlijke begeleider mee te brengen die mee doorheen het hele traject gaat. Een prikpartner kan vrijwillig dit engagement aanbieden binnen zijn/haar omgeving. We moeten niet meer vertellen hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Het is immers dé weg naar een meer normaal leven dat we hopen zo snel mogelijk terug te vinden. Vele inwoners willen dit zelf ook, maar zitten nog met veel vragen of hebben een helpende hand nodig om deze stap te kunnen zetten.”

“Wij hebben in de eerste golf gemerkt dat de solidariteit onder onze inwoners heel groot was om elkaar bij te staan. Het is op diezelfde solidariteit dat wij nog eens een beroep willen doen. Alvast bedankt aan alle helpende handen. Op korte termijn volgen nog hulpmiddeltjes die prikpartners in hun buurt kunnen uitdelen, net als affiches die mensen die hulp nodig hebben voor hun raam kunnen hangen.”

 

Beeld (c) Gemeente Hamme.