Prieeltje Boerenkrijgpark wordt gerestaureerd

Algemeen Berlare

Het prieeltje in het Boerenkrijgpark wordt gerestaureerd. De gemeente kan rekenen op een subsidie van de overheid.

“Ondertussen hebben we het Boerenkrijgpark volledig aangepakt en de zijvleugel, de ruimte van de Fanfare De Verenigde Vrienden gerestaureerd en functioneel gemaakt. Het is de bedoeling om nu het prieeltje in ere te herstellen maar ook op korte termijn het gemeentehuis van Overmere”, zegt schepen Steven Vandersnickt (Open VLD). “Het prieeltje zelf is volgens kadastergegevens gebouwd in 1866. Zulke tuinpaviljoenen werden vaak opgetrokken op het einde van de formele tuin om vanuit het paviljoen te kunnen uitkijken op de achterliggende gronden. Het werd door de bewoners van het Groot Huys gebruikt als theehuisje.”

Het is dringend aan restauratie toe. Het prieeltje was in het verleden slachtoffer van vandalisme. De laatste renovatiewerken gebeurden in 1983. “Het prieeltje werd beschermd in 2014 als monument. Typisch is dat het een achthoekig grondplan heeft. De aannemer zal rekening moeten houden dat de funderingen met de ronde bogen in de vijver staan. We vragen om de wanden te injecteren tegen opstijgend vocht. Het voegwerk wordt vernieuwd. Het hekwerk wordt teruggeplaatst aan de ingang langs de voorkant wordt teruggeplaatst. De vloeren worden vervangen door een nieuwe structuur in hardhout. De luiken worden aangebracht gelijkaardig aan die van het oud gemeentehuis. De leien op het dak worden vervangen door nieuwe natuurleien.”

De totale prijs bedraagt 167.265 euro inclusief BTW. De subsidie bedraagt 82.941 euro, dat is 60% van de werken. De werken zouden begin 2022 aanvangen.