Honderd advocaten protesteren op Grote Markt

Algemeen Dendermonde

Zondagmiddag verzamelden honderd mensen op de Grote Markt om te protesteren tegen de overheid, die volgens hen te weinig doet om een klimaatcatastrofe te voorkomen.

Verkleed als advocaten betuigden ze hun steun aan de Klimaatzaak, een rechtszaak aangespannen door de vzw Klimaatzaak samen met 60.000 mede-eisers. Ze wil de Belgische overheden via het gerecht dwingen om hun internationale klimaatbeloftes na te komen. “Een opwarming van meer dan 1,5°C is gevaarlijk – dat is precies de reden waarom de internationale gemeenschap én België beslisten dat we daar onder moeten blijven. Toch schieten de Belgische overheden hierin fors tekort”, volgens organisator Sabine De Waele. “De bevoegde overheden doen te weinig om een klimaatcatastrofe te voorkomen, en komen zelfs gemaakte beloftes zoals het Klimaatakkoord van Parijs ruim onvoldoende na. Terwijl mensen ervan overtuigd zijn dat er iets moet gebeuren.”

Om de actie coronaveilig te laten verlopen was het deelnemersaantal beperkt tot 100 deelnemers en kreeg iedereen een vaste plaats op de Grote Markt toegewezen zodat een veilige afstand werd bewaard. “Een correct klimaatbeleid is haalbaar en betaalbaar in België. Maar zelfs na de vele jongerenmarsen en de grote klimaatbetogingen in Brussel hebben onze overheden niets gedaan om de klimaatcrisis af te wenden. Natuurlijk gaan mensen dan andere middelen opzoeken, en dus dagen ze nu diezelfde overheden voor de rechter. We hopen dat de boodschap dit keer wél aankomt. Want de leefbaarheid van onze planeet staat letterlijk op het spel”, aldus David Steeman. Niet alleen in Dendermonde werd er actiegevoerd. Op hetzelfde moment kwamen ook in een honderdtal andere steden en gemeenten in België mensen op straat om de Klimaatzaak te steunen. Het proces gaat dinsdag van start en loopt tot 26 maart.