WEEKEND | Femke Helon is vrouwelijke ondernemer van het jaar

Weekendbabbel Zele

Het begon dus allemaal ongeveer tien jaar geleden voor Femke Helon. In Appels met één printer. “In november bestaat 3Motion inderdaad tien jaar”, zegt Femke Helon. “Mijn man en ik startten in Appels. In een klein winkelpand op de Bevrijdingslaan. Het ging allemaal vlot, zodat we 4 jaar geleden naar Lokeren verhuisden om uit te breiden. Maar daar zijn we niet lang gebleven, want ondertussen zitten we al drie jaar in Zele en verhuizen we dit jaar nog naar een nog groter gebouw op het einde van de straat waar we nu onze activiteiten ontplooien. Het gaat dus goed, ondertussen werken we met 47 mensen. En eigenlijk zijn we een familiebedrijf, want naast mijn man en ik werken ook mijn schoonbroer en mijn schoonmoeder voor 3Motion.”

In een vorig leven werkte Femke voor Kipling. “Ik studeerde handelswetenschappen en kon aan de slag bij Kipling. Ik kom uit een traditioneel gezin waar een diploma halen belangrijk was, net als nadien het doen van een standvastige job. En dus werkte ik daar een aantal jaar op de afdeling marketing en merchandising. Toen ik een keer mee mocht naar Azië om een collectie samen te stellen voor de producent van de rugzakken met de aapjes besefte ik dat ik meer wilde dan wat ik op dat moment deed. Ik sprak erover met mijn partner en na een tijdje besloten we toch de sprong te wagen en voor onszelf te beginnen werken. Ondertussen is het duidelijk: the sky is the limit.”

Er werd dus al een heel parcours afgewerkt. Naast de hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Zele, in de Poldergotestraat heeft 3Motion ook een filiaal in het Nederlandse Mariahout. “3Motion staat voor creativiteit, innovatie en duurzaamheid. En mijn droom is dat iedereen in België en ver daarbuiten weet dat we daarvoor staan. Van de meest creatieve productpresentatie in diverse mogelijke materialen over reusachtige fotoprints op gevels en podia tot en met levensgrote 3D-figuren geprint in eigen huis: 3Motion realiseert het allemaal, van ontwerp tot en met de plaatsing, op maat van de klant. En dat dankzij permanente investeringen in de nieuwste print- en softwaretechnieken en een geautomatiseerde productieflow. Creativiteit, flexibiliteit, innovatie en duurzaamheid zijn de pijlers van ons bedrijf en zijn de sleutels van het succes.”

Femke en haar man zijn de zaakvoerders, maar zonder specifieke titel. “Op onze naamkaartjes staan geen titels zoals CEO of COO”, zegt ze. “De taken zijn iets duidelijker verdeeld dan in het begin, zo doet mijn man meer de aankoop en het productionele. Gelukkig kunnen we alles combineren, want in die tien jaar hebben we ook twee kinderen laten opgroeien. Met heel wat hindernissen gaat alles gepaard, we hebben al onze spaarcenten op een hoop gegooid en zien nu tien jaar later hoever we staan. We kunnen heel wat grote spelers uit de retail tot onze klanten rekenen, ons gamma gaat dan ook heel breed. Ook communicatiebureaus rekenen op onze diensten en andere firma’s zoals Duvel bijvoorbeeld, waar we de verpakkingen voor maken.”

En toen kwam de bekroning voor het harde werk. Femke Helon mag zich voortaan ‘vrouwelijke ondernemer van het jaar’ noemen. Haar bedrijf staat aan de top op het vlak van visuele communicatie, displays en verpakkingen en 3D print & design. Op woensdagavond, 10 maart, won ze de jaarlijkse wedstrijd ‘WOMED Award’ (Women in Enterprise and Development) van Markant vzw en UNIZO, met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Daarbij haalde ze het van drie andere straffe genomineerden voor de titel: Sophie Claes van De Gele Flamingo uit Brasschaat, Leen Gysen van IPARC uit Kampenhout en Bouchra Hashassi van Washville uit Antwerpen. “Ik ben zeer blij met deze prijs”, alsnog Femke Helon. “Het voelt echt als een bekroning en geeft dus enorm veel voldoening. Ik wil dan ook mijn verhaal delen en ambassadeur zijn een jaar lang. Want het komt erop neer om door te zetten en niet op te geven. Er kunnen gerust nog wat meer vrouwelijke ondernemers bij in ons land. De printsector bijvoorbeeld is nog een echt mannenbastion. Gelukkig komen er meer en meer vrouwen aan het hoofd van bedrijven, dat zien we ook bij onze leveranciers. En daar kan iedereen alleen maar blij om zijn.”

Meer details vindt u op de website van het bedrijf: www.3motion.beLogo + Foto bedrijf (c) 3 Motion.