Standbeeld met verhaal | Houthakker van Vic Temmerman in het Boerenkrijgpark

Overmere Standbeeld met een verhaal

De Houthakker van Vic Temmerman staat in het Boerenkrijgpark te pronken, aan de lokalen van de jeugdbeweging. De familie van de bekende kunstenaar schonk maar liefst zeven beelden om in het park te plaatsen aan de gemeente. Toch is Temmerman voor velen misschien onbekend, terwijl hij in binnen- en buitenland hoge ogen gooide.

Wie door het Boerenkrijgpark achter het oud-gemeentehuis van Overmere wandelt kan niet naast het beeld van Temmerman. Het toont een meer dan levensgrote houthakker. Abstract weergegeven. Het stond in de privétuin van de kunstenaar, net als Het laatste blad, Paus, Stemvork en Schroeffontein. Zijn familie schonk de beelden na zijn overlijden aan de gemeente. Houthakker is één van de vele werken van Vic Temmerman, Overmerenaar in hart en nieren die overleed in 2018. De man maakte ongetwijfeld een boeiend leven door. “Hij volgde in de periode 1942-1949 sierkunsten en aggregaat hoger onderwijs aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Daarna was hij van 1949 tot 1951 meester-beeldhouwer in het Atelier voor beeldhouwkunst (Harry Elstrøm) aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel”, staat er te lezen op Wikipedia. “Vanaf de jaren 50 gaf hij les in Sint-Lucas Gent. In 1954 gaf hij er onderwijs voor sociale promotie. Van 1955 tot 1965 was hij er docent vormleer en vormgeving aan de departementen architectuur en beeldende kunsten en van 1955 tot 1989 was hij er ook docent beeldhouwkunst.”

In 1962 was hij gastdocument aan de Kansas State University in de VS. Terug in België doceerde hij van 1963 tot 1966 “basic design” aan het departement architectuur van de Sint-Lucas Hogescholen. Eind jaren 60 keerde hij terug naar de Kansas State Univesity, waar hij in 1969-1970 studeerde voor een masters degree architecture. In 1969 was hij er Associate Professor aan het departement Visual Arts en van 1968 tot 1971/72 was hij ook voltijds professor aan een andere universiteit in Kansas, de University of Kansas in Lawrence. Daarna keerde hij terug naar België, waar hij van 1972 tot 1989 professor was aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas Gent-Brussel. Vic Temmerman werd in Overmere geboren als Victor Timmerman in 1924. Er werd door William Elias een biografie aan hem gewijd.

“Vic Temmerman heeft twee stijlen, die ik zijn Sint-Lucasstijl en zijn modernistische stijl noem”, vertelde Willem Elias, decaan van de faculteit psychologie aan de VUB aan De Standaard op 11 mei 2010, bij de voorstelling. “De zin om als kunstenaar in te grijpen in de maatschappij vanuit een andere invalshoek, is een houding die een constante is geworden in Vic Temmermans leven.” De kunstenaar zelf bleek niet de man van veel grote uitspraken. “Elk van mijn werken blijft een uitdaging tegen mijzelf, maar ook tegen de hedendaagse kunstwereld”, aldus Temmerman. “Vooral omdat de waarde van een kunstwerk alleen maar meetbaar wordt in de tijd. Ik ben een gelukkig man met deze biografie.”

Nog een merkwaardig weetje: In 1973 won Vic Temmerman een internationale wedstrijd voor een monument dat over de verkeerswisselaar van Zwijnaarde, de kruising van de E5 met de E3 (nu de E17), zou komen, maar door administratieve en budgettaire problemen werd dit uiteindelijk niet gerealiseerd. De werken van Temmerman zijn overal in de wereld verspreid, maar nog het meest in zijn thuishaven Overmere. Een wandeling door het Boerenkrijgpark biedt meer inzichten bij het werk van de gelauwerde kunstenaar die in 2008 de cultuurprijs kreeg in Berlare, maar niet vaak tentoonstelde. Wim Arbijn plaatste een montage met de verschillende werken op Youtube. Ze zijn dus ook virtueel te bekijken.