Standbeeld met verhaal | De Tongenslijpers in Denderbelle

Denderbelle Standbeeld met een verhaal

In het Lebbeekse Denderbelle prijken De Tongenslijpers, een beeldhouwwerk van Patrick Heuninck op een sokkel recht tegenover het oud-gemeentehuis. Het kunstwerk kent een hele geschiedenis. De Bellenaars hebben ook als bijnaam De Tongenslijpers.

“De Tongenslijpers is een beeldengroep gehouwen, in 2002, door Patrick Heuninck in opdracht van de Lustige Geburen. Zij organiseren de jaarlijkse Kapellenstraatkermis de zondag op of na 15 augustus. Aangezien de driedelige originele beeldengroep de Tongenslijpers, normaal tentoongesteld in de Kapellenstraat nr. 19, niet meer voor het publiek te bekijken valt, lieten de Lustige Geburen een eigen versie maken. De Tongenslijpers is een merkwaardige beeldengroep die zou illustreren wat met vrouwen gebeurt die aan achterklap doen”, staat er te lezen op de website van Comité Belle 2000. Tot 2000 werd door de familie Van Den Broeck elk jaar tijdens de kermisperiode een beeldengroep uit 1800 getoond. Maar in 2000 stopte die traditie. “Het beeld werd vervangen door een varken met parels bij. Hiermee willen enkele actievoerders protesteren tegen het beleid van het Lebbeekse gemeentebestuur. Vooral de blijvende verkeersonveiligheid en het komende ruimtelijk structuurplan stuit veel inwoners tegen de borst. Het is de bedoeling dat het varken blijft staan tot er beterschap is. Voor de organisatoren van Kapellenstraatkermis is dat natuurlijk minder leuk”, stond er te lezen in Het Nieuwsblad van 10 augustus 2000.

Bron: De Voorpost 10/08/1984

De Lustige Geburen kwamen met een oplossing en lieten een nieuw beeld kappen rond de legende van De Tongenslijpers. “De Tongenslijpers hebben voor ons een symbolische waarde”, vertelt secretaris Dirk Blindeman van De Lustige Geburen. “Laster en achterklap bannen uit onze maatschappij, zoals de legende van de Tongenslijpers predikt, is niet zo eenvoudig. Om dat doel te bereiken, richtte onze vereniging in 1981 de ‘Orde van de Tongenslijpers’ op. In 1985 werd de ‘Mars van de Tongenslijpers’ gecomponeerd. Wij kozen voor een beeld dat symbool staat voor de legende van de Tongenslijpers in combinatie met hedendaagse kunst.” De beelden waarop Patrick Heuninck zich baseerde werden dus in de achttiende eeuw gemaakt, op vraag van de zoon van een notaris die het slachtoffer werd van een roddel. Er waren vijf personen te zien en een slijpsteen. Een vioolspeler en een volksvrouw kijkt toe hoe Skato door twee mannen met de tong op de slijpsteen wordt gelegd.

Het kunstwerk, 1.20 bij 0,60 meter groot, staat bovenop een sokkel in een aangelegd plantsoentje met ook een zitbank en is een geschenk van De Lustige Geburen aan de Belse gemeenschap. “Als gerenommeerd kunstenaar kreeg Patrick Heuninck de opdracht om het kunstwerk in witte Franse hardsteen te vervaardigen. Dit werk is pure iconografie. Vooral het verhaal is belangrijk. Elk detail in het beeld heeft een bijzondere betekenis. De kunstenaar maakt het publiek vooral duidelijk dat in deze maatschappij niemand aan kwaadsprekerij ontsnapt. De ene is de kwaadspreker, de andere diegene over wie kwaad wordt gesproken. Dat is pure kunst door en voor het volk”, zei kunstkenner Jean-Pierre De Bruyn in de Gazet van Antwerpen op 24 augustus 2002.

In 2005 werd voor de tachtigste keer Belle Kermis gevierd. “De Lustige Geburen waren als muziekmaatschappij al in 1922 actief”, vertelt secretaris Dirk Blindeman aan de Gazet van Antwerpen op 20 augustus 2005. “Sinds 1925 maken zij de kermis en de jaarmarkt aantrekkelijk voor jong en oud. Om de belangstelling aan te wakkeren waren wel stunts nodig. In 1962 werd de beeldengroep van de Tongenslijpers geschaakt om met veel kermisgeweld weer op hun plaats te worden gezet. In 1965 werd de beeldengroep opnieuw gestolen en kort nadien teruggevonden.”