Klimop en zaailingen boren zich een weg door militair erfgoed

Algemeen Dendermonde

Patrick De Landtsheer is een bezorgde Dendermondenaar. Hij hoopt dat de stad op tijd ingrijpt alvorens planten en zaailingen het historische militaire erfgoed vernietigen.

“In 2003 werden de gerestaureerde stadspoorten plechtig ingehuldigd, waardoor een einde kwam aan decennialang verwaarloosd onderhoud met ernstig verval tot gevolg. Het daaraan verbonden prijskaartje was begrijpelijk niet gering”, zegt Patrick De Landtsheer. “Deze kunstwerken veronderstellen sindsdien een noodzakelijke periodieke schouwing om de fysieke toestand te kunnen monitoren. Dit gebeurde echter op een zeer gebrekkige manier, zo nu en dan eens, met het gevolg dat klimoprestanten in de bodem de kans kregen om zich te ontwikkelen en vernietigend uit te pakken.”

Enkele jaren waren voldoende om het vernietigende werk zijn gang te laten gaan. “Heel sporadisch werd er eens geknipt of gerooid, maar een doeltreffende verwijdering uit de grond vond nooit plaats. In 2017 ontdekten twee toevallige passanten een volledig begroeid poortgedeelte aan de achterkant van de Mechelse Poort. Nadat zij de klimop verwijderden, blijft nu nog steeds de blijvende zichtschade van de vasthechtingen over in de witte steen en de voegen van de poort. Sinds meer dan een jaar verwittigd van dit steeds opduikende fenomeen blijkt de bevoegde stadsdienst niet bij machte om dit heel simpele probleem aan te pakken zoals het hoort.”

Burgemeester Piet Buyse (CD&V) laat weten dat er in samenspraak met Monumentenwacht een onderhoudsplan zal worden opgesteld.