Bewoners Blijdorp nemen intrek in gerenoveerd Rochusgebouw

Algemeen Dendermonde

De verhuisdozen werden uitgepakt in het gerenoveerde woongebouw van Blijdorp in de Sint-Rochusstraat in Dendermonde. Zowel de nieuwe bewoners als de begeleiders keken er al maanden reikhalzend naar uit.

Onder de vleugels van de grote Blijdorpfamilie verbleven in de Sint-Rochusstraat in Dendermonde reeds sinds 1986 twee aanpalende woongroepen van personen met een verstandelijke beperking. De infrastructuur van de gebouwen bleek dringend aan een grootschalige renovatie toe, van kop tot teen, van buiten tot binnen. Daardoor verhuisden eind 2017 de bewoners naar de Mirasite in Hamme en werd na een openbare aanbesteding fase I van de werken in 2019 opgestart. Deze fase omvatte het rechtse woongedeelte van het gebouw, met 20 individuele slaapkamers en 2 gemeenschappelijke leefruimtes.

Hendrik Janssens, projectleider Masterplan Blijdorp, leidde de grootschalige renovatie in goede banen: “De renovatie van het gebouw in de Sint-Rochusstraat is een onderdeel van het Masterplan om de infrastructuur bij Blijdorp aan te passen en uit te breiden zodat wij nog beter kunnen beantwoorden aan de vernieuwde zorgvraag van de bewoners en de deelnemers aan de dagondersteuning. De klemtoon op ruimte, milieu en veiligheid ondersteunt onze aandacht voor mobiliteit in het hart van de historische stad Dendermonde en in de onmiddellijke nabijheid van het beschermd en cultuurhistorisch landschap ‘Sint-Alexiusbegijnhof’.”

Johan Claus, hoofd technische diensten in Blijdorp, volgde de werken gedurende 1,5 jaar mee op. Hoewel corona af en toe stokken in de wielen stak en timings opschoven, blikt hij tevreden terug: “Een gebouw volledig strippen en heropbouwen naar de nieuwe en gewenste noden vraagt veel extra inspanningen maar geeft op het einde wel een goed gevoel en nieuwe energie.” Begin 2021 werd het gerenoveerde woonpand opgeleverd en op maandag 22 februari namen 16 bewoners reeds hun intrek in hun nieuwe thuis, de anderen volgen later. “De verbouwing resulteerde in mooie open en ruime leefruimtes met veel lichtinval en vrolijke kleuren, vernieuwd sanitair en nieuwe keukens. De gemeenschappelijke woonruimtes op de benedenverdieping grenzen aan een leuke stadstuin. De slaapkamers en de gemeenschappelijke badkamers bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Ze zijn bereikbaar met een trap en lift. De gangen zijn nu overzichtelijker door gebruik van glas en de vloerverwarming zorgt voor een aangenamere gevoelstemperatuur.”

De bewoners kunnen 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 rekenen op begeleiding die aanwezig is om te ondersteunen waar nodig. En of de nieuwe bewoners alvast in de wolken zijn met hun toekomstige thuis! Bewoner Jean- Marie: “Het is hier heel licht en zonnig, het lijkt hier wel op een hotel!” Febe is blij met het comfort: “Het is hier echt cool en de nieuwe zetels zijn super gemakkelijk.” Ook Vera is tevreden: “Ik ben hier echt graag, er is veel licht en we hebben een grote tuin.” Leonie Tirez, afdelingshoofd Wonen II in Blijdorp, benadrukt dat de nieuwe leefgroep ‘Rochus’ (na corona) volop zal deelnemen aan ‘het leven in de stad’, gezien de ligging in hartje Dendermonde: “Niet enkel het gebouw is nieuw, ook inhoudelijk willen we een meer inclusieve weg inslaan. We willen deel uitmaken van onze omgeving en aansluiting vinden in de buurt. Dit is een eerste stap naar onze inclusieve droom, die we de komende jaren zullen uitbouwen.”

Ook in het eigen gebouw zal er nu reeds volop ingezet worden op nuttige en creatieve dagondersteuning voor de bewoners, met focus op hun talenten en vaardigheden. “In dat kader past ook fase II van de renovatie waarbij het linkse deel van het gebouw omgetoverd wordt tot de ideale locatie om een inclusief project op poten te zetten, waarbij ook samenwerkingsverbanden buiten onze organisatie aangegaan worden. Denk bv. aan creatieve ateliers en workshops samen met de inwoners van Dendermonde of andere geïnteresseerden, een tearoom of cafetaria waar onze bewoners werken, een winkel met zelfgemaakte producten … De ideeën zijn er al, bedoeling is nu om samen met onze bewoners en een aantal Blijdorp-medewerkers deze ideeën concreet vorm te geven. In het linkerdeel van het gebouw zullen eveneens enkele studio’s voor nieuwe  bewoners gemaakt worden. De omgevingsvergunning is aangevraagd waarna de renovatiewerken kunnen starten. We kijken nu al uit naar een feestelijke inhuldiging van dit uitdagende project!”

 

Foto’s (c) Blijdorp.