RECEPT: Zelfgemaakte loempia’s

De Smaakmadam

Leuk om zelf te maken als je eens iets meer tijd hebt. Dit kan dienen als aperitiefhapje maar ook als lunch. Ik geef een ideetje voor de vulling, maar hier kan je echt alle kanten mee op. Laat de kip weg voor een vegetarische versie, vervang de groenten naar eigen smaak of gebruik gebakken scampi in stukjes.

Ingrediënten

  • 1 wortel, in fijne reepjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1kipfilet, gekookt en in kleine stukjes (of gebruik restjes van een andere maaltijd)
  • Ronde vellen rijstpapier
  • 1 paprika, in heel fijne reepjes
  • 1 pak sojascheuten
  • Eventueel gedroogde champignons, even geweekt in warm water en goed uitgelekt
  • Peper en zout
  • Cayennepeper en paprikapoeder (ook deze kruiden kan je naar smaak kiezen)
  • Plantaardige olie om de loempia’s te frituren (of doe dit in de friteuse)

Hoe ga ik te werk?

  1. Bak de groenten in wat olijfolie kort aan (of wok ze). Laat uitlekken in een vergiet.
  2. Kruid goed af met kruiden naar keuze, maar er mag wel wat pit inzitten.
  3. Zet een schaal klaar met warm water, met een diameter waar de vellen rijstpapier inpassen.
  4. Week een vel kort in het water en leg op je plank.
  5. Leg onderaan in het midden wat groentenmengeling, met erboven enkele blokjes kip.
  6. Nu komt het moeilijkste: een mooi rolletje maken. Plooi eerst de 2 zijkanten naar het midden over de vulling. Rol nu van beneden naar boven vrij strak aan.
  7. Als je vel genoeg is geweekt, gaat dit zo goed als vanzelf. Week het niet te lang, want dan gaat het kleven.
  8. Leg de gemaakte rolletjes op een bord.
  9. Warm de olie op in een pan en bak de rolletjes krokant. Deze gaan niet kleuren.
  10. Serveer met wat chilisaus naar keuze.

Smakelijk!