Gebakken vis met ‘savooistoemp’ en spekjes

De Smaakmadam

Als fan van de Noordzee eten we regelmatig vis. Ik kies graag voor echte verse vis en mijn favoriete bereiding blijft gewoon eenvoudig bakken. Zo behoudt je de pure smaak die heel lekker is als je kiest voor een goed stukje vis.

Ja kan gaan voor een stukje kabeljauw, maar probeer zeker ook andere vissoorten eens en volg vooral het seizoen.

Ik heb hier gewerkt met mooie meid (= heek, een kabeljauwachtige).

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 stukken visfilet van ongeveer 200-250g per stuk
  • boter
  • peper en zout
  • 1 savooi (dit gerecht kan ook perfect met bv broccoli, bloemkool of zelfs spruiten)
  • 1 pak gerookte spekblokjes
  • 800g aardappelen (ik weeg dit nooit af, de hoeveelheid die je anders neemt voor 4 personen)
  • melk
  • 1 eidooier
  • nootmuskaat

Hoe ga ik te werk?

  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en giet af.
  2. Maak de savooi proper, verwijder de buitenste bladeren en de harde middennerf. Kook de gehalveerde bladeren en giet af als ze gaar zijn.
  3. Laat de savooi goed uitlekken en hak ze heel fijn.
  4. Doe wat boter in de kookpot van de savooi en bak hierin de spekjes mooi bruin.
  5. Voeg de savooi toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Voeg de aardappelen toe en plet ze onder de savooi. Voeg wat melk en de eidooier toe om een smeuïge stoemp te krijgen. Verwarm nog wat op het vuur.
  7. Kruid de vis langs beide zijden met peper en zout en bak in een klont boter. Laat de boter goed warm worden, zo krijg je een mooi korstje aan je vis zonder dat je bloem moet gebruiken.
  8. Serveer de stoemp met een stukje vis.

Smakelijk!