RECEPT: Spritskoeken

De Smaakmadam

Dit is een lekker klassiek koekje dat makkelijk te maken is en altijd smaakt. Door ze te spuiten met een gekarteld spuitmondje, krijg je de mooie vorm erin.

Ingrediënten (voldoende voor enkele koeken per persoon)

  • 180 g boter op kamertemperatuur
  • 120 g kristalsuiker
  • 220g gewone bloem (patisseriebloem)
  • 1 snuifje zout
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 1 ei
  • enkele druppels vanille-extract
  • 100g zwarte of melkchocolade (naar keuze)
  • volle room van 40%

Hoe ga ik te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Zorg dat de boter zeker goed op temperatuur is. Doe in de keukenrobot en laat stevig draaien met het K-hulpstuk.
  3. Voeg de suiker toe en laat langzaam verder draaien tot je een romige massa hebt.
  4. Voeg het ei en het vanille-extract toe aan de kom van de keukenrobot en laat even draaien tot het ei is opgenomen.
  5.  Meng ondertussen in een kommetje de bloem met een snuifje zout en het bakpoeder.
  6. Voeg lepel per lepel het bloemmengsel toe tot je een mooi gebonden deeg hebt.
  7. Doe dit beslag in de spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  8. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
  9. Spuit cirkels of een vorm zoals op de foto.
  10. Laat 15-20 min bakken in de oven, tot ze licht beginnen te kleuren. Laat ze afkoelen op een rooster.
  11. Maak ondertussen de ganache voor de koeken in de doppen (als ze zijn afgekoeld). Giet hiervoor een goede scheut (moeilijk exact te zeggen hoeveel) in een steelpannetje en verwarm.
  12. Breek de chocolade in een kommetje en giet er de hete room op, roer tot je een gladde ganache krijgt.
  13. Dop de koeken half in de ganache en laat verder opstijven op het rooster.

Veel plezier en smakelijk!