RECEPT: Gebakken zeetong met groene asperges

De Smaakmadam

Dit lekkere visgerecht stond op Kerstavond bij ons op de menu. Eenvoudig qua bereiding, maar een smaakbom als je kiest voor goede producten. In principe is het niet echt het seizoen van asperges, maar met de feestdagen zijn er wel groene asperge(punten) te vinden in de supermarkt. Ze passen er heel goed bij en zijn al deels op voorhand te bereiden.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 zeetongen middelformaat (ontveld, gekuist, zeker de zijgraatjes verwijderd) Je kan deze zo vragen aan de vishandelaar, ik doe dit zelf omdat ik graag de koppen en dergelijke bewaar.
  • 1 pakje groene aspergepunten
  • kappertjes (indien gewenst, kan perfect zonder)
  • peterselie, 2 eetlepels fijngehakt
  • 1 citroen
  • verse (liefst handgepelde) grijze garnalen
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • wat pindanoten (maar dit kan bv ook een andere soort zijn)

Hoe ga ik te werk?

  1. Kook de aspergepunten beetgaar in licht gezouten water en giet af. Spoel met koud water om te vermijden dat ze verder garen. (Dit kan dus ook de dag ervoor).
  2. Hak de pindanoten wat fijner en zet aan de kant.
  3. Kruid de vis beide kanten met peper en zout.
  4. Bak de zeetongen in voldoende boter, zorg dat ze mooi bruin zijn langs beide kanten. Wees niet zuinig met boter, dit wordt ook de saus.
  5. Bak de asperges nog kort aan in wat olijfolie (of boter). Geef een klein beetje peper.
  6. Leg de vis op het bord en blus de saus af met het sap van ongeveer een halve citroen. Doe er de kappertjes en peterselie bij en roer kort om.
  7. Schik de asperges bij de vis en werk af met wat gehakte nootjes. Giet de botersaus erover.
  8. Leg tenslotte nog wat verse garnalen op het bord.

Smakelijk!