RECEPT: Panna cotta met coulis van rode vruchten

De Smaakmadam

Dit is een lekker dessertje dat je perfect op voorhand kan maken. Ik die het op het in de glaasjes en serveer er op het laatste de coulis over.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • zak rode vruchtenmengeling (of enkel frambozen of aardbei indien gewenst) uit de diepvries.
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • crème de cassis (of bv wat rode porto ter vervanging)
  • kaneelstokje
  • 1 dl melk
  • 5 dl volle room (40% vetgehalte)
  • 70g suiker
  • 1 vanillestokje of enkele druppels vanille-essence ter vervanging
  • 2 blaadjes gelatine van 4g per stuk (8g in totaal)

Hoe ga ik te werk?

  1. Laat de rode vruchten opkoken in een kookpot samen met wat suiker. Ik neem 2 eetlepels, dit is niet zo zoet en zorgt voor een tegenwicht van de zoete room. Indien gewenst kan je dit
    wel vermeerderen, naar smaak. Voeg ook het kaneelstokje en een scheutje crème de cassis toe.
  2. Laat dit ongeveer 20min pruttelen en giet nadien door een zeef, zo zijn alle pitjes verwijderd.
  3. Vul een beker met koud water en week hierin de gelatineblaadjes.
  4. Giet de room en melk in een kookpot en breng rustig aan de kook.
  5. Voeg de 70g suiker toe.
  6. Snijd de vanillestok open, schraap de zaadjes eruit en voeg beiden toe aan het mengsel (of voeg enkele druppels essence toe).
  7. Knijp de geweekte gelatine goed uit en voeg deze toe aan het roommengsel. Roer met een garde tot de suiker en gelatine zijn opgelost.
  8. Laat dit nog slechts kort koken.
  9. Verdeel het mengsel over de glaasjes en laat minstens 4u opstijven in de koelkast. Nog beter is een hele nacht.
  10. Werk net voor het serveren af met een klein laagje vruchtencoulis.

Smakelijk!

Enkele tips:

  • Je zal zeker vruchtencoulis over hebben. Dit is enkele dagen in de koelkast houdbaar en ook lekker over bijvoorbeeld vanille-ijs. Of vries het in een potje in voor de volgende keer.
  • Er bestaan ook speciale vormpjes. Die moet je kort onderdompelen in warm water zodat je de panna cotta omgekeerd kan serveren en de coulis er kan over gieten.